MobilTeknoloji

iPhone’a Yani (iOS’a) Apk Nasıl Kurulur? Yeni Gelen Güncelleme İle Kurulabilecek Mi?

Mobil cihazlarımızdaki dosya formatını iOs ve Android'de değişkenlik gösteriyor. Birçok kullanıcı da iPhone'ye Apk yüklenmediğini de biliyor. Bu konuyu merak edenler için tüm merak edilenlere yanıtlar verdik. Apk'nın iOS için karşılığı ola IPA dosyalarını nasıl ve nereden yüklenebileceğini de gösterdik.

iPhone Günümüzde mobil işletim sistemi denince karşımıza Android b iOS olmak üzere iki değişken işletim sistemi çıkıyor. Her ne kadar benzer amaçlara karşılasa da bu iki işletim sistemi aslında farklı dosyalara sahip. Android işletim sisteminin , iOS işletim sistemine göre daha açık ve müdahale edilebilir bir kullanıma ve bazı uygulama yükleme noktasında bazı kolaylıkla sağlıyor.

Android bir telefona play store üzerinde bulunmayan veya oradan indirmek istemediğiniz bir dosyayı APK olarak rahat bir şekilde indirme özelliğine sahip. iOS bu konuda iOS kullanıcılarını biraz uğraştırıyor. Fakat bu işlemi yaparken, Android işletim sistemindeki APK dosyalarını kullanarak iOS işletim sistemini bulunduran bir cihaza uygulama yükleyemiyorsunuz.

iPhone’a neden APK dosyaları indiremeyiz?

Adından da anlaşılacağı gibi APK, Android Uygulama Paketi, Android cihazlara uygulama yüklemek için kullanılan dosya uzantısıdır. İşletim sistemlerinin geliştirilmesinde farklı yazılımlar kullanılabildiğinden, işletim sistemleri genellikle diğer işletim sistemlerine ait dosyaları çalıştıramaz. Aynısı, iOS işletim sistemine sahip iPhone ve iPad gibi cihazlar için de geçerlidir. Bu tür aygıtlar, uygulamaları yüklemek için kendi farklı dosya türlerini, IPA (.ipa) dosyalarını kullanır. apk uzantılı dosyalar “Java tarzı” bir işlem gerektirdiğinden iPhone ve iPad gibi cihazlarda çalışamazlar.

IPA (.ipa) dosyaları iPhone’a nasıl indirilir?

APK dosyası kullanarak bir Android cihaza uygulama yüklemek o kadar kolay olmasa da, IPA dosyalarını kullanarak da iPhone’unuza herhangi bir uygulama yükleyebilirsiniz. Ancak iTunes, macOS Katalina sürümüyle kaldırıldığı için artık farklı yöntemler denemeniz gerekiyor. Gelin bu yöntemlere birlikte göz atalım.

Yöntem 1: Diawi kullanarak IPA dosyalarını yüklemek:

Diawi, akıllı cihazlarınıza dahili veya geliştirme uygulamaları yüklemenizi sağlayan bir araçtır. Android cihazlarınıza apk dosyalarını yüklemek için Diawi’yi kullanabileceğiniz gibi, IPA dosyaları ile de iOS cihazlarınıza istediğiniz uygulamaları kurabilirsiniz.

Elbette bu işleme başlamadan önce yüklemek istediğiniz dosyanın IPA dosyasını bulmanız gerekiyor. IPA dosyalarını bulmak için Google’ı kullanarak birçok web sitesine ulaşabilirsiniz, ancak bu tür dosyaların üçüncü taraflarca yüklendiğini ve bazı riskler taşıdığını bilmekte fayda var.
Diawi kullanarak IPA dosyalarını yüklemek için yapmanız gerekenler:
iPhone’nunuza yüklemek istediğiniz uygulamanın IPA dosyasını buradan siteye yükleyin,
Size verilen linki uygulamayı yüklemek istediğiniz cihaza gönderin,
İnternet tarayıcınız üzerinden gönderdiğiniz linki açın ve yükle öğesini seçin.
Yöntem 2: AppSync Unified kullanarak IPA dosyalarını yükleme (Jailbreak gerektirir):
AppStnch Unified, imzasız IPA dosyalarını iOS cihazlarına yüklemek için bir araçtır. Benzer görevleri yerine getiren diğer uygulamalardan farklı olarak, sertifikalar için 3 başvuru veya 7 gün sınırı yoktur. Bu şekilde yüklemek için cihazınızın jailbreak’li olması gerekir.

Jailbreak, Android işletim sistemlerinin köküdür, yani sistemde belirli değişiklikler yapmanızı sağlayan bir yazılım değişikliğinin iPhone eşdeğeridir. Jailbreak yapılmış bir iPhone, iOS işletim sisteminin izin vermediği değişiklikleri uygulamanıza olanak tanır. Ancak, bu işlemin cihazınızın garantisini geçersiz kılacağını unutmayın. Bu yöntemi kullanabilmek için aynı anda telefonunuzda Cydia isimli iPhone uygulamasının yüklü olması gerekiyor.

  • Appsync Unified kullanarak IPA dosyalarını yüklemek için yapmanız gerekenler:
  • Cydia uygulamasını açın ve sources kısmına gidin,
  • Edit, daha sonra add öğesine tıkladıktan sonra AppSync Unified’ı yükleyin,
  • “AppSync Unified” öğesini aratın ve eklenen repo üzerinden en yeni paketleri yükleyin,
  • IPA dosyasını Safari üzerinden indirin,
  • İndirdiğiniz dosyayı Filza dosya yöneticisine kopyalayın
  • Dosyayı açın ve kurun

Artık, ana ekrandan uygulamanıza erişebilirsiniz.

DİKKAT!!!,

Evet iOS işletim sistemi yapısı gereği uygulama yükleme konusunda belki daha zorlu ve kapalı bir işletim sistemi ama aynı zamanda bu durum iPhone kullanıcılarının daha az güvenlik sorunu yaşamasına neden oluyor. Yazımızda da bahsettiğimiz gibi artık IPA dosya uzantılı dosyaları kullanarak iPhone’unuza istediğiniz uygulamaları kurabilirsiniz fakat bunu yaparken dikkatli olmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Reklamı Kapat